Toerisme in de Vechtstreek en het plassengebied
Recreatie en toerisme spelen in de Vechtstreek al eeuwen lang een rol: Al vanaf de 17de eeuw werkte deze streek als een magneet op reizigers: de aaneenschakeling van imponerende buitenplaatsen met schitterend aangelegde tuinen wordt in menige reisbeschrijving jubelend beschreven.
Door de economische recessie en de teloorgang van vele buitenplaatsen vanaf het einde van de 18de eeuw verloor de Vechtstreek haar recreatieve functie. Aan het begin van de 20ste eeuw leefde deze weer voorzichtig op. Een prentbriefkaart uit 1915 met daarop een toeristenboot vanuit Amsterdam (vertrek: Ferdinand Bolstraat) toont dit aan. Ongetwijfeld heeft het verschijnen in 1915 van het Verkade verzamelalbum ‘De Vecht’ met tekst van Jac. P. Thijsse hiermee te maken.
Vanaf de jaren ’30 komt meer aandacht voor toerisme. Er worden kaarten uitgegeven en er verschijnen artikelen in landelijke bladen als ‘Buiten’ . Eind jaren ‘ 30 wordt de Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer (VVV) afdeling ‘De Vechtstreek’ opgericht. In 1937 verschijnt de eerste Vechtstreekgids, geschreven door H. Uden Masman. Een herziene versie zag in 2012 het licht als lustrumuitgave van het dan 100 jarige Oudheidkundig Genootschap Niftarlake.
Ook de opkomst van de watersport op de Loosdrechtse plassen vond vanaf de dertiger jaren plaats. Er kwamen zwembaden en recreatiehavens, zeilverenigingen werden opgericht. Wat ooit slechts achterland van de Vecht was, werd steeds belangrijker op recreatief gebied. De Vecht werd mede een aan- en afvoerroute voor varend recreatieverkeer op de plassen.
Om de toenemende stroom aan waterrecreanten het hoofd te bieden, wordt in 1993 de Mijndense Sluis, de grootste verbinding tussen de Vecht en de Loosdrechtse plassen, verdubbeld. De in onbruik geraakte sluis wordt hersteld, zodat een ‘Rondje Vecht en Plassen’ gemaakt kan worden. Jachthavens gaan sloepen en zeilboten verhuren, wat voor een grote toename aan dagjesmensen zorgt. Op een zonnige dag barst de Vechtstreek uit haar voegen. De smalle dijkweggetjes zijn immers niet gemaakt om tegelijkertijd hordes racefietsers, automobilisten, wandelaars, recreatiefietsers en motorrijders toe te laten. Een gebrek aan centrale en goed aangegeven parkeerplekken met faciliteiten om de bezoeker per fiets of te voet het gebied in te laten gaan ontbreken. Een werkgroep van het Cultuurplatform, aangesteld door de provincie Utrecht, werkt momenteel aan een recreatief ontsluitingsplan.
Cultuur
Op cultureel gebied kent de Vechtstreek een rijk scala aan instellingen, varierend van molens, kastelen tot historische kringen, een regionaal historisch centrum, theaters en musea. Deze instellingen hebben hun krachten gebundeld in een samenwerkingsverband,
Vechtsnoer. Vechtsnoer ontwikkelt projecten waarin de aangeslotenen ieder hun eigen deel kunnen vertellen van de cultuurgeschiedenis van de Vechtstreek. Deze regio is immers in feite een museum zonder muren. Een van de projecten is
www.zichtopdevechtstreek.nl, waar toeristische informatie gebundeld is en waarop diverse fiets-, wandel- en vaarroutes te vinden zijn. HIervan is ook een gratis route-app ontwikkeld.